bröd

Att starta en surdeg

Idag ska jag skriva om surdeg. Jag ska berätta hur man startar en surdeg för att kunna baka goda surdegsbröd. Jag ska också berätta hur tar man hand om den. Jag har själv en surdeg hemma som är typ åtta månader gammal.

Det här är en bild på min surdeg som jag har hemma.

Det är jättelätt att starta en surdeg, men man måste satsa tid på det.

Ingredienser:

  • 1 dl mjöl
  • ½ dl vatten
  • (honung eller sirap)

Man blandar vattnet med mjölet i en glasburk. Det är viktigt att burken är ren. Man kan ha antingen vetemjöl eller rågmjöl. Man kan ha lite honung eller sirap i första dagen om man vill att det ska gå snabbare.

Sedan ställer man burken i rumstemperatur i två dagar.

Efter två dagar lägger man till 1 dl mjöl och lite vatten. Degen ska inte vara så hård eller lös. När man drar ett finger genom degen ska det bli ett spår i den. Sedan fortsätter man att lägga till 1 dl mjöl och lite vatten varje dag.

Efter fem till sex dagar ser man att degen bubblar och jäser. Då är degen klar och man kan baka bröd med den.

En sak till: man ska mata degen varje dag om man vill baka varje dag. Om man vill baka en gång per vecka så får man ställa den i kylskåpet och ta ut den när man ska baka. Man kan också lägga surdegen i frysen. Då håller den längre.