bröd

Recept på surdegsbröd

Det här är dagens surdegsbröd. Om man ska baka ett surdegsbröd tar det ett dygn.

Föst ska man ha surdeg. Jag har skrivit tidigare hur man startar en surdeg.

När man har surdegen behövs det bara tre ingredienser till: vatten, mjöl och salt.

Det här är mitt recept:

  • 400 g vatten
  • 500 g vetemjöl och 100 g rågmjöl
  • 200 g surdeg
  • en tesked salt

Blanda vatten, mjöl och surdegen i en skål. Sedan ska det vara en halvtimme tills den har jäst lite. Sedan ska man ha i saltet och en skvätt vatten. Låt degen vila tre timmar och knåda den lite varje timme. Efter tre timmar formar man degen till ett runt bröd. Ta fram en korg eller en skål och lägg en handduk på. Strö lite mjöl på handduken och lägg sedan degen i korgen/skålen. Låt den jäsa i några timmar tills den blir dubbel så stor. När degen är färdig, sätt på ugnen på 250 grader. Ställ in en järngryta i ugnen. När ugnen är tillräckligt varm, ta ut grytan och lägg degen på ett bakpapper i grytan. Skär degen med ett rakblad eller en vass kniv.

Så här skar jag:

 

Nu är den färdig att ställas in i ugnen. Grädda brödet i en halvtimme. Ta sedan ut grytan och lägg brödet i ugnen. Det ska gräddas i 20 minuter till.

Sedan är brödet klart. Njut av det med en klick smör och en skiva skinka såklart.