islam, musik

Shahin gav mig mod

Shahin Najafi är en artist från Iran men han bor i Tyskland. Han har varit qari, alltså den person som läser koranen på ett speciellt sätt. Han kunde koranen utantill men nu kritiserar han islam och ledarna i Iran. Den här låten heter Mammad Nobari och handlar om Mohammed.

Shahin säger att religionen kommer att användas mot oss som ett vapen. Han leker med förklaringar och begrepp i sina texter och ibland är det svårt att förstå vad han menar. Han är modig och jag tycker att man ska vara som honom. Han är en förebild för mig och många som jag känner. Hans musik gav mig mod att stå emot religionen. När jag hörde hans musik började jag tänka. Det han säger är rätt och rimligt. Man måste kunna kritisera religion.

Förra året hade Shahin Najafi en konsert i Stockholm och jag var där. Jag kunde nästan inte tro på att jag var där. För flera år sedan lyssnade jag på hans musik i Iran och nu sitter jag och lyssnar på hans musik live och ser honom. Det kändes otroligt!