ateism, islam, mat

Piskstraff för en tugga mat

Så här straffas människor som bryter islams lagar i Iran.

Just nu är det ramadan och muslimer i hela världen fastar. Jag minns när jag bodde i Iran. Under ramadan var det olagligt att äta eller dricka offentligt. Jag blev inte gripen just för det här “brottet”, men det var piskstraff och man fick betala böter om man hade ätit eller druckit under ramadan. På den tiden var dessa saker normalt för mig, eftersom jag var muslim och hade vuxit upp med islamistiska lagar.

Igår var jag i Kista med en vän. Jag köpte en Redbull och drack den. Det var första dagen på ramadan. Plötsligt mindes jag att det är olagligt att dricka och äta under ramadan i de flesta muslimska länder.

– Om jag hade druckit den här i Iran eller i ett annat av de muslimska länder, då hade jag hamnat i problem, sa jag till vännen.

Vi pratade lite om det religiösa förtrycket i Iran, Afghanistan och andra muslimska länder.

När jag kom hem började jag tänka på saker som skulle kunna hända mig i Afghanistan. Just nu är jag i Sverige och behöver inte bry mig om religiösa regler, men nästa år kanske jag har blivit utvisad. Då kommer jag säker hamna i problem. Det är olagligt att äta och dricka under ramadan, men jag bryr mig inte om det. Jag kommer att käka som vanligt. Om det är varmt och jag är ute kommer jag att köpa en dricka. Folk kommer reagera och fråga varför jag inte fastar.

I Iran var det många som ljög om varför de inte fastade. De sa att de hade diabetes och sådana saker. Men jag vill inte ljuga om min identitet. Religionsfriheten är en mänsklig rättighet och ingen kan tvinga mig att leva som muslim! Men för att överleva i Afghanistans samhälle måste jag låtsas vara muslim och det är omöjligt för mig. Det kommer att kännas som om jag sviker mig själv! Jag är en övertygad ateist och tycker att religionerna är bullshit. Jag får hellre piskstraff än låtsas vara muslim.