Om mig

Jag heter Emran Mohammedi, är 21 år och kommer från Afghanistan. Jag var tre år när min familj flyttade till Iran så jag växte upp där.

Jag kunde inte gå i en vanlig skola eftersom jag inte hade någon ID-handling. Jag gick i en skola för barn från Afghanistan. Vi fick lära oss skriva, räkna och ha några andra lektioner. Men min familj hade inte råd att betala för skolan och jag började arbeta på en toffelfabrik när jag var tolv år.

Jag var tvungen att arbeta för att kunna försörja mig själv och min familj ibland. Medan jag jobbade under tonåren gick jag på en engelskakurs i några månader. Då fick jag lära mig lite engelska.

För en flykting var livet jättetufft i Iran. Flyktingarna blir jagade och deporterade till Afghanistan, även de som föddes och växte upp i Iran.

När jag var barn blev jag inte deporterad. Jag hörde att FN inte låter Iran deportera barn utan föräldrar till Afghanistan.

Jag blev gripen av polis många gånger för att jag kom från Afghanistan. Jag blev inte släppt förrän jag gjorde vad de sade till mig. De tvingade mig att städa polisstations toaletter, slog mig och var taskiga mot mig. Men till slut släppte de mig.

Livet fortsatte vidare. Det var tufft och jobbigt tills jag var sjutton år. Då kunde jag inte bo kvar i Iran längre, eftersom jag blev äldre och nästan myndig. Risken var ganska stor att jag skulle bli deporterad till Afghanistan. Jag kände ingen i Afghanistan och hade inte några släktingar där. Dessutom visste jag nästan ingenting om mitt hemland och jag kunde inte bo i Afghanistan på grund av kriget såklart.

På grund av läget i Iran och i mitt hemland bestämde jag mig för att fly till Europa. Det fanns även andra saker som gjorde att jag inte kunde stanna i Iran. Jag kommer att berätta mer om det på den här bloggen.

Jag kom till Sverige 2014. Nu bor jag i Stockholm. I juni 2018 fick jag betyg i svenska från Språkintroduktion. För att kunna förbättra min svenska har jag bestämt mig för att skriva på den här bloggen. En av mina gamla lärare hjälper mig att rätta språket. Jag ska också försöka läsa böcker. I framtiden vill jag bli bagare.

Kontakt: emran@apostat.se